En vej ud af ismaskine-junglen
Drømmer du om at lave is, der med sin smag og konsistens sender dig tilbage til forrige sommers ferie i Italien? Eller ønsker du at lave flødeis som den, din mormor lavede hvert år til din fødselsdag? Men mangler du en ismaskine (og lidt hjælp til, hvilken du skal købe)?
– Vi giver dig råd og vejledning om de bedste ismaskiner på markedet, så du kan komme trygt og sikkert ud af ismaskinejunglen med både friske bær, tid, kræmmerhuse og selvtillid i god behold.
Fredag aften. Dine middagsgæster har netop nydt en lækker hovedret i dit hjem, og nu er tiden kommet til desserten. Her kan du enten vælge at servere en middelmådig færdigkøbt isdessert eller at servere din helt egen hjemmelavede is og imponere dine gæster. Med en ismaskine bliver sidste mulighed nærmest lige så simpel som den første. Så det er ikke et svært valg, vel? Sværere bliver det, når du skal finde ud af, hvilken ismaskine, du så skal vælge.
Når det kommer til valg af ismaskine, skal du først og fremmest gøre op med dig selv, hvad du har brug for:
- Hvor hurtigt skal din ismaskine kunne producere is?
- Hvor meget is skal den kunne lave ad gangen?
- Er det vigtigt for dig, at den er let og lækker at have stående på køkkenbordet, eller skal den alligevel gemmes væk i køkkenskabet?
- Og måske vigtigst af alt: Skal den være med eller uden kompressor?
Kompressor-hvad-for-noget?
Med eller uden kompressor? Hmm… Hvad er forskellen? En kompressor i en ismaskine er den enhed, der sørger for at fryse isen helt ned. En ismaskine uden kompressor kræver derfor lidt forberedelse, inden isen kan fryses. Her skal man sætte det tilhørende fryseelement (ofte i form af en dobbeltvægget skål) i fryseren i 12-24 timer, inden man kan lave is. Herefter sætter man den nedkølede skål i ismaskinen, hælder ingredienser i og tænder for maskinen.
Ismaskiner uden kompressorer er gode til nybegyndere, da de oftest er billigere end dem med kompressorer. Disse maskiner har dog nogle begrænsninger i form af den lange forberedende frysetid, der gør, at man ikke kan lave flere portioner is på samme dag (med mindre man har flere fryseelementer og skåle).
Ismaskine uden kompresser er god hvis du:
- Ikke laver is så tit.
- Ikke har brug for at lave flere portioner samme dag.
- Gerne vil have en billig maskine.
Ismaskiner med kompressorer
En ismaskine med kompressor kræver ingen forberedelse, inden man kan gå i gang med at lave is. Her tilsætter man blot ingredienserne og lader så ismaskinen klare arbejdet. Ismaskiner med kompressorer er lidt dyrere, men man kan lave flere portioner is på én gang. Herudover bliver kvaliteten af den færdige is oftest lidt bedre, da nedkølingen har været mere effektiv end ved en ismaskine uden kompressor.
Ismaskine med kompressor er god hvis du:
- Laver is ofte.
- Gerne vil lave fere portioner af gangen.
- Vil betale for bedre kvalitet.
Bedst i flere tests
Når du har besluttet dig for, om din ismaskine skal være med eller uden kompressor, kan du begynde at undersøge de specifikke produkter på markedet. Vi har sammenholdt tests fundet på testmagasinet.dk, boligvogter.dk, primabolig.dk og madmaskiner.dk og kun de produkter, der har været gengangere på flere af disse hjemmesider, har fundet vej til denne guide. Dette er gjort som en garanti for, at din nye ismaskine er anbefalet og kvalitetssikret af flere forskellige eksperter på området.
Nedenfor ses en oversigt over de bedste ismaskiner med og uden kompressorer. Vi har herudover undersøgt markedets billigste priser på disse produkter, så det er nemt for dig at finde den billigste danske forhandler af netop din nye ismaskine.
Ismaskiner uden kompressorer
Nemox Dolce Vita
Dolce Vita ismaskine afløser Nemox Trendy, der fik bedømmelsen God i Tænks test i 2014. Ismaskinen er ikke selvfrysende og skålen skal i fryseren 24 timer, inden isen kan laves.
- Kapacitet: 1,5 liter
- Vægt: 2,8 kg
- Tilberedning: 30 minutter
Ismaskiner med kompressorer
Delonghi ICK 5000 / ICK 6000
Ismaskinen med kompressor ICK 5000 vandt Forbrugerrådet Tænks test i 2014 som den bedste selvfrysende maskine. Siden da er maskinen kommet i en faceliftet udgave, der hedder ICK 6000. Ismaskinerne har stort set samme specifikationer og begge modeller forhandles på markedet. ICK 5000 er hvid og ICK 6000 er sølvfarvet.
- Kapacitet 1,2 liter
- Tilberedningstid: 20 minutter
- Rører, skål og låg tåler opvaskemaskine
- Støjsvag
Delonghi ICK 5000
[afp id=”225″]Delonghi ICK 6000
[afp id=”226″]Nemox Gelatissimo Exclusive
Her er der tale om en maskine af mere luksuriøs karakter. Dinside.no testede denne ismaskine og nåede frem til følgende:
“Nemox Gelatissimo ismaskinen frembringer en fantastisk god is. Den fryser isen hurtigt, og vi anbefaler især maskinen til dem, der laver is ofte”.
Herudover fremhæver dinside.no, at denne Nemox Gelatissimo Exclusive ismaskine:
- Sagtens kan lave flere portioner is af gangen.
- Har en 1,7 liters skål samt en aftagelig aluskål.
- Er produceret med en mekanisk ventilation.
Denne ismaskine er til dig, der ofte laver is og som gerne vil investere i en robust og holdbar maskine, der uden problemer kan lave mere end én liter is ad gangen (boligvogter.dk). Her er der tale om en ismaskine i den lidt dyrere ende.
[afp id=”126″]Hvis du er interesseret i Nemox’ ismaskine, kan du blive klogere på maskinens anvendelsesmuligheder og specifikationer med denne videoguide.
Til dine søde tænder
Når du har fundet ud af, hvilken ismaskine, der passer til dine behov, er du klar til at lave din helt egen hjemmelavede is. Vi har fundet en lækker opskrift på rabarbersorbet, der vil få både dine og dine gæsters tænder til at løbe i vand.
Se opskrifter på is i ismaskine her.
En af de største fordele ved hjemmelavet is er, at du kan lave is med din favoritsmag. Eksperimenter med dine yndlingssmage – kun fantasien sætter grænser!
Vores favoritvarianter er kaffe, stracciatella, mint/chokolade og stikkelsbær.
Så hvad venter du på?
- Køb en ismaskine, der passer til dit behov.
- Eksperimentér med lækre varianter.
- Invitér gæster og nyd isen (og minderne om Italien og din barndoms fødselsdage).