Espressomaskiner

Espressomaskiner - lav lækker Espresso med den rigtige espressomaskine
Bliv din egen yndlingsbarista: Få hjælp til at finde rundt i de mange espressomaskiner og find den rigtige espressomaskine til dit behov.

Elsker du kaffe? Elsker du den perfekte smag og den perfekte intensitet, du får hver gang, du bestiller en kop kaffe på en café? Drømmer du om at kunne lave ligeså lækker kaffe i dit eget hjem, men mangler du en guide til, hvilken espressomaskine, der vil egne sig bedst til dig og dit køkkenbord? Vi giver dig råd og vejledning om de bedste espressomaskiner på markedet, så du kan stå op om morgenen til en perfekt brygget cappuccino, komme hjem fra arbejde til en cremet cafe latte og afslutte et perfekt aftensmåltid med en intens espresso.

De fleste mennesker går på café engang imellem. Uanset om det er alene, sammen med venner eller i større flokke af familiemedlemmer, er fællesnævneren ofte en kop god kaffe. Men hvorfor ikke glæde dig selv, dine venner og din familie med en espressomaskine i dit eget hjem? Hermed slipper du for dyre caféregninger, vådt hår i regnvejr og hvem ved? – Måske bliver det ligefrem nemmere at komme op om morgenen, når du ved, at det ikke er en kop instantkaffe, der venter på dig?

Når du skal anskaffe dig din første espressomaskine, er der mange ting, du skal tage op til overvejelse: Hvad må den koste? Skal den udelukkende bruges til espresso, eller skal du ofte steame mælk? Hvordan skal den se ud? Der er mange beslutninger, der skal tages, men den mest grundlæggende er nok, om du vil give maskinen hele æren for en perfekt kop kaffe, eller om du gerne selv vil have en finger med i spillet?

Manuel eller automatisk?

Når du skal beslutte dig for, hvilken espressomaskine, du skal anskaffe dig, skal du først og fremmest gøre op med dig selv, hvor stor en del af ansvaret for den gode kop kaffe, du vil overlade til maskinen. I den forbindelse skelner man mellem manuelle, semiautomastiske og fuldautomatiske espressomaskiner.

Manuelle espressomaskiner

En manuel espressomaskine er hånddrevet. Her fylder man filterholderen med kaffe, tamper kaffen (presser kaffen sammen) og låser filterholderen fast på maskinen. Herefter trykker man vandet gennem den fintmalede kaffe ved hjælp af et håndtag, der skaber det nødvendige tryk. Denne teknik er den oprindelige espressoteknik, og blev primært brugt, før man fik udviklet den nuværende pumpedrevede espressomaskine.

Fordele

 • Denne type espressomaskine hverken larmer eller fylder så meget som en pumpedrevet maskine.
 • Du kan fuldstændigt selv styre, hvordan din kaffe skal smage.
 • Når du har lært at bruge en manuel espressomaskine, bliver kafferesultatet perfekt.
 • Denne type maskine er den billigste på markedet.

Ulemper

 • Teknikken til brug af en manuel maskine er svær at lære og bruges nærmest kun af professionelle baristaer. Hvis man skaber trykket for hurtigt eller for langsomt, bliver kaffen ubrugelig – denne type espressomaskine kræver stor erfaring.

En manuel espressomaskine er for dig, der virkeligt vil ”nørde” med at brygge lækker kaffe på en autentisk måde. At lave god kaffe på en manuel espressomaskine kræver meget øvelse og erfaring, så kaffebrygning på en sådan kræver, at du har en lille barista gemt i maven.

Semiautomatiske espressomaskiner

espresso2
I 1938 tilføjede Achilles Gaggia et elektrisk pumpesystem til den manuelle espressomaskine, og hermed blev espressobrygning betydeligt nemmere. Ligesom med en manuel maskine skal du med en semiautomatisk espressomaskine fylde maskinens filter med kaffe og tampe den. Forskellen ligger i, at maskinenes elektriske pumpe selv skaber det tryk, der skal til for at lave en god kop kaffe. Dette gør, at kaffen i en semiautomatisk espressomaskine laves med et jævnt, ensartet tryk, og dermed bliver god hver gang.

Fordele

 • Du bestemmer selv, hvor hårdt din kaffe skal tampes og hvor meget vand, der skal løbe igennem kaffen.
 • Du bestemmer selv, hvor meget kaffe, du ønsker at bruge (og derved, hvor stærk kaffen bliver).
 • Espressomaskinen skaber selv det tryk, der skal til – og kaffen bliver god hver gang.
 • Maskinerne er oftest billigere end de fuldautomatiske espressomaskiner.
 • Du har mulighed for at ”nørde” lidt med forskellige måder at brygge kaffe på, og alligevel være nogenlunde sikker på vellykket kaffe hver gang.

Ulemper

 • Med en semiautomatisk maskine tager det ofte lidt længere tid at lave kaffe end med en fuldautomatisk espressomaskine.
 • Der er mere rengøring end med en fuldautomatisk espressomaskine.

En semiautomatisk espressomaskine er til dig, hvis du gerne selv vil bevare kontrollen til at lave den perfekte kop kaffe, men ikke gider al den tekniske kunnen, der følger med en manuel espressomaskine.

Fuldautomatiske espressomaskiner

En fuldautomatiske espressomaskine kværner kaffebønner, doserer selv og brygger automatisk kaffen. Herudover kan mange espressomaskiner tilsluttes direkte vandforsyning, så påfyldning ikke er nødvendigt. Det eneste, du skal gøre for at få en kop god kaffe er derfor at finde en kop og trykke på ”start”.

Fordele

 • Kvaliteten bliver den samme hver gang.
 • Den er nem og hurtig at betjene.

Ulemper

 • Du kan ikke selv eksperimentere med tampning, tryk, vandtemperatur med mere.
 • En fuldautomatisk espressomaskine er den dyreste af de tre typer espressomaskiner.

En fuldautomatisk espressomaskine er god til dig, hvis du vil have en hurtig og meget nem kop espresso. Denne type maskine er desuden optimal, hvis du ikke interesserer dig for at lave en god kop espresso fra bunden, men blot ønsker en god smagsoplevelse hver gang.

Espressomaskiner

Et spørgsmål om antallet af kedler

Når du har fundet ud af, om dit ambitionsniveau passer til en manuel, en semiautomatisk eller en fuldautomatiske espressomaskine, kan du begynde at overveje, hvilken type kaffedrikker, du er. Er du mest til espressoshots eller mælkedrikke som cafe latte og cappuccino? Her er det antallet af vandkedler, der er afgørende (espressonista.dk).

Single Boiler

En espressomaskine med kun en kedel kaldes en Single Boiler. Det er altså den samme kedel, der leverer både varmt vand til kaffen og damp til at steame mælk. Dette har den betydning, at maskinen ikke kan brygge espresso og producere damp på én gang. Fordi espresso og damp kræver to forskellige temperaturer, tager det lidt tid at omstille fra det ene til det andet. Det betyder, at en sådan maskine er god til dig, hvis du er glad for espresso og kun sjældent kaster dig ud i en cafe latte eller en cappuccino. Single Boiler-maskinerne er relativt billige og lettere at afkalke end HX-maskiner.

HX – Heat exchange

En HX-maskine har også kun en kedel, men ved hjælp af en varmeveksler (et rør, der leder koldt vand igennem kedlen så det bliver opvarmet) kan den både lave espresso og producere damp på en gang. En sådan maskine er optimal for dig, hvis du drikker mange mælkedrikke. Her er der tale om en højere pris end ved Single Boiler-maskinen.

Dual Boiler

Med en Dual Boiler-maskine er der tale om en maskine med to kedler – en til espresso og en til damp. Det betyder, at man hele tiden er klar med den rette temperatur på både kaffe og damp, og derved kan man hurtigt lave diverse mælkedrikke. Selve smagsoplevelsen bliver ikke bedre end på en HX-maskine, men chancen for at lave en god kop kaffe hver gang er større. Denne type maskine er klart den dyreste – mange maskiner koster over 10.000 kroner.
Kun de bedste espressomaskiner

Når du har besluttet dig for, om din espressomaskine skal være manuel, semiautomatisk eller fuldautomatisk samt for, hvor mange kedler, der er det optimale for dig, er det tid til at undersøge de specifikke produkter på markedet. Vi har sammenholdt tests fundet på tænk.dk, testmagasinet.dk, espressomaskinetest.dk og bomagasinet.dk og kun de produkter, der har været gengangere på flere af disse hjemmesider, har fundet vej til denne guide.

Dette er gjort som en garanti for, at din nye espressomaskine er anbefalet og kvalitetssikret af flere forskellige eksperter på området.

Nedenfor ses en oversigt over de bedste espressomaskiner i hver af de tre kategorier (manuel, semiautomatisk og fuldautomatisk) – i alt fem espressomaskiner. Vi har herudover undersøgt markedets billigste priser på disse produkter, så det er nemt for dig at finde den billigste danske forhandler af netop din nye espressomaskine. Ydermere er det muligt at se en kort produktvideo for hver af de fem espressomaskiner.

En manuel espressomaskine

Delonghi Icona EC310

Delonghi Icona EC310
Denne maskine fra Delonghi er en af de mest sælgende manuelle espressomaskiner på markedet. Denne maskine har et lækkert design, og passer ind i de fleste køkkener. Her er der tale om en espressomaskine, hvor du får lov at udfolde dig som barista og prøve kræfter med helt små deltaljer som vandtemperatur, det korrekte pumpetryk og så videre (testmagasinet.dk). Rawgirls.dk testede i 2012 denne maskine og gav den i alt 4 ud af 5 stjerner. Det fremhæves i denne test, at maskinen er:

Positivt

 • Nem at betjene.
 • Udstyret med et varmelegeme på toppen, der kan opvarme kopperne, mens man laver kaffe.
 • Relativt billig.
 • Udstyret med en mælkeskummer.

Negativt

 • Lidt utæt – vandet sprøjter ofte ud af maskinen.
 • Udfordrende for nybegyndere, der gerne vil lave velsmagende kaffe.
 • En Single Boiler – ventetid mellem espresso og steamet mælk.

Denne maskine er optimal for dig, hvis du gerne vil eksperimentere selv og skabe din helt egen kop kaffe – med alt, hvad det indebærer. Hvis du er interesseret i denne maskine, kan du med fordel se denne videoguide for råd og vejledning i brugen af en Delonghi Icona.

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1,749.00 DKK 0.00 DKK 1,749.00 DKK Køb her

Semiautomatiske espressomaskiner

Gaggia Classic

Gaggia Classic
Gaggia Classic er en lille og robust semiautomatisk espressomaskine, der kan lave to kopper espresso på samme tid. Denne maskine sikrer et optimalt tryk på 15 bar, hvilket giver god kaffe hver eneste gang. Rawgirls.dk testede i 2012 denne maskine og nåde frem til, at den var en af markedets mest brugervenlige, holdbare og robuste maskiner. Herudover fremhævede de, at denne maskine har:

Positivt

 • En kopvarmer på toppen.
 • En aftagelig vandtank på 2,1 liter.
 • En indbygget mælkeskummer – vurde ret til at være en af de bedste maskiner, når det kommer til mælkeskum.

Negativt

 • En stor kværn, der larmer meget
 • En kedel – Single Boiler (ventetid mellem espresso og steamet mælk).
 • (Ellers fremhæver både rawgirls.dk og testmagasinet.dk, at der ikke er meget negativt at sige om denne maskine).

Denne maskine er god til dig, hvis du som nybegynder gerne vil eksperimentere med din kaffe, men samtidigt være sikker på et godt resultat hver gang. Hvis du vil vide mere om denne maskine, kan du med fordel se denne videoguide.

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Rancillo Silvia

Rancillo Silvia espressomaskine
Ifølge ovenstående hjemmesider er denne maskine en af verdens bedste semiautomatiske espressomaskiner. Denne maskine er brugervenlig, solid og af høj kvalitet. Herudover er designet lækkert, og kaffeoplevelsen helt i top.

Rawgirls.dk, testmagasinet.dk og espressomaskinetest.dk fremhæver ydermere, at denne maskine har:

Positivt:

 • En kopvarmer på toppen (se billede).
 • Stor kapacitet – du kan brygge flere kopper uden problemer.
 • En optimal smagsoplevelse.
 • En god pris.
 • En indbygget mælkeskummer.

Negativt:

 • En larmende kværn.
 • En kedel – Single Boiler (ventetid mellem espresso og steamet mælk).
 • (Ellers fremhæver både rawgirls.dk og testmagasinet.dk, at der ikke er meget negativt at sige om denne maskine).

Hvis du ønsker en espressomaskine af høj kvalitet, hvor både det æstetiske udtryk og smagsoplevelsen er i top, kan du med fordel anskaffe dig en Rancillo Silvia. I denne videoguide kan du få råd og vejledning i brugen af netop denne maskine.

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Fuldautomatiske espressomaskiner

Siemens TE717209RW

Siemens TE717209RW Espressomaskine
Siemens TE717209RW er en fuldautomatisk espressomaskine med teknologien i orden. Med denne maskine får du en maskine, der kværner friske bønner til hver kop kaffe, og som renser sig selv hver gang, den har lavet en kop kaffe. Siemens TE717209RW er bygget på et intelligent varmesystem, der sikrer, at bryggetemperaturen altid er perfekt (testmagasinet.dk). Testmagasinet.dk lægger vægt på, at denne maskine har:

Positivt:

 • En god bryggetemperatur.
 • Mulighed for at lave friskkværnet kaf fe hver gang.
 • Et automatisk renseprogram.
 • En indbygget mælkeskummer.
 • En relativt lav pris.
 • To kedler – Dual Boiler (god til mælkedrikke).

Negativt: (Ingen fremhævede negative sider ved denne maskine)

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Denne espressomaskine er til dig, der gerne vil lave forskellige espressodrikke uden selv at skulle lægge en masse tid og kræfter i det. Her er der tale om en maskine med to kedler, hvilket gør det ekstra hurtig i brygningen af diverse mælkedrikke. Hvis du vil vide mere om denne maskine, kan du med fordel se denne videoguide og få råd og vejledning i brugen af en Siemens TE717209RW. Vi har set maskinen til 6998,- på blandt andet wupti.com, kitchenone.dk og rigtigkaffe.dk (pricerunner.dk).

Jura Impressa J9 TFT

Jura Impressa J9 TFT
Her er der tale om en meget professionel kaffemaskine, hvor både kvalitet, brugbarhed og holdbarhed er i top. Maskinen har et indbygget TFT-display, som gør det nemt at vælge præcis, hvilken espressodrik, du ønsker. Dette er en maskine i en lidt højere prisklasse, men til gengæld kan den forsyne dig med god kaffe mange år ud i fremtiden. Rawgirls.dk og espressomaskinetest.dk fremhæver herudover, at denne maskine har:

Positivt:

 • En TFT-skærm, der gør maskinen yderst brugervenlig.
 • En indbygget mælkeskummer.
 • En teknologi, der gør, at du selv kan justere blandingsforholdene og derved selv påvirke kaffesmagen.

Negativt:

 • En meget høj pris. Dette gør, at denne maskine måske egner sig bedst til caféer eller virksomheder.

Denne maskine er god til dig, hvis du virkeligt sætter pris på kvalitet og god kaffe, men ikke er interesseret i at lave det selv. Jura Impressa J9 TFT har to kedler, hvilken gør det ekstra optimal for dig, hvis du drikker mange mælkedrikke.

I denne videoguide kan du få råd og vejledning i brugen af en sådan maskine:

Vi har set maskinen til 13.298,- på rigtigkaffe.dk

Tips til den bedst mulige kaffe

Når du har fundet ud af, hvilken espressomaskine, der passer bedst til dine behov, kan du begynde at lave espresso og mælkedrikke som cafe latte og cappuccino. Men hvordan laver man den bedst mulige espresso – og derved også de bedste mælkedrikke?

Herunder ses en liste med tips og tricks til, hvordan du kan blive din egen yndlingsbarista (kaffe.tips):

 • Køb hele bønner og mal dem først, når din kaffe skal brygges.
 • Opbevar bønnerne på køl.
 • Brug 7 gram malet kaffe per kop.
 • Kværn kaffen rigtigt (ekstra fint til espresso).
 • Brug vand fra den kolde hane. Det skal varmes op til 92-95 grader før det hældes på de formalede bønner.

Hvad enten du skal lave espresso, cafe latte eller cappuccino, kan du få yderligere råd og vejledning til kaffebrygning på en espressomaskine på Esprezzo.dk.

Espresso brygning