Køkkenmaskiner

I denne artikel guider vi dig til netop dit valg af køkkenmaskine ved at gennemgå de største mærker på markedet og dykke ned i nogle af de funktioner, der adskiller mærkerne, dels fra hinanden og dels fra de mere ”discount”-prægede mærker – fra klassens sværvægtere, Kenwood, KitchenAid og Assistent, til de billigere, men i nogle tilfælde mindst lige så leveringsdygtige køkkenmaskiner fra mærker som Bosch og OBH Nordica.

Læs meget mere om

KitchenAid i alle regnbuens farver

En køkkenmaskine er en stor investering, og det er derfor mest økonomisk hensigtsmæssigt, hvis man vælger rigtigt første gang. Markedet for køkkenmaskiner er dog i de senere år eksploderet, så der nu findes et hav af forskellige maskiner i forskellige prisklasser, og det kan derfor være svært som almindelig forbruger at hitte hoved og hale i, hvilken køkkenmaskine, der egner sig bedst til ens egne specifikke behov.

Kitchenaid artisan køkkenmaskinen fås i alle mulige farver

Billede: KitchenAids ”Artisan”-køkkenmaskine produceres i et væld af farver – også flere end billedet viser.
De fleste kender KitchenAid og deres Artisan-køkkenmaskine, der fås i adskillige farver fra klassisk sort og hvid til mere prangende farver som gul, blå, grøn og lyserød. Artisan-maskinen giver liv og personlighed til køkkenet samtidig med, at den er en sand klassiker, der både funktionsmæssigt og æstetisk holder rigtig mange år. Prisen er dog i den pebrede ende, hvilket i høj grad synes at skyldes maskinens æstetiske udtryk, hvor der virkelig er kælet for detaljerne. 3999,95 kr. må du slippe for det lille farvede lyn. Hertil kommer de mange spændende tilbehørsløsninger, du umuligt kan leve uden. Til din KitchenAid Artisan-køkkenmaskine kan tilkøbes alt fra råkostjern og pastavalser til kødhakker og vaniljekranseform. Altså er det værd at være opmærksom og forberedt på, at drømmene nok ikke stopper ved købet af selve maskinen, men at mere typisk vil have mere, så alle funktioner kan udnyttes fuldt ud. I Artisan-serien findes ligeledes brødrister, håndmikser, espressomaskine, elkedel, blender, stavblender og foodprocessor i matchende farver til Artisan-køkkenmaskinen, så der er rig mulighed for at skabe sig sin helt egen farvestrålende maskinpark i køkkenet.

Den klassiske kitchenaid artisan

Billede: KitchenAids klassiske Artisan-køkkenmaskine har en storebror med større skål og kraftigere motor.

Ekstra god ydeevne og kapacitet

Den klassiske Artisan-maskine har en motor på 300 watt, der kører forholdsvis lydløst, og en skål på 4,8 liter, der størrelsesmæssigt passer til de fleste af dagligdagens udfordringer. For nyligt har KitchenAid dog også lanceret en storebror til den lille Artisan-maskine. Storebroren har en nyudviklet DC-motor på 500 watt, der sikrer forbedret ydeevne i forhold til den klassiske Artisan-maskine, og den nye maskine har herudover en kapacitet på hele 6,9 liter, hvilket må siges at være noget mere end sin ellers så populære lillesøster. Prisen er dog også derefter. 7999,95 kr. må du slippe for den store Artisan-maskine.

Billede: Major- og KMix-serierne (hhv. tv. og th.) er Kenwoods mest populære serier af køkkenmaskiner.

Knuser Kenwood konkurrenten?

En anden stor spiller på markedet er Kenwood, der, ligesom KitchenAid, kan tilbyde et hav af tilbehørsmuligheder til deres forskellige køkkenmaskiner, således at du har mulighed for at udbygge funktionaliteten. Kenwoods mindste maskiner fås, ligesom KitchenAids Artisan-maskiner, i et væld af skønne og glade farver, men Kenwood leverer også større maskiner i et mere diskret og industrielt design i børstet stål. De mindste maskiner, der tilhører Kenwoods KMix-serie, har, igen ligesom KitchenAids Artisan-maskiner, en kapacitet på omkring de 5 liter, men her stopper lighederne til gengæld også. Motoren på Kenwoods KMix-maskiner er på 500 watt og altså en lille smule stærkere end konkurrentens. Samtidig er prisen på 2499 kr. særdeles favorabel. I det hele taget synes Kenwood mere prisdygtig end KitchenAid, og kigger man sig lidt for og sammenligner forskellige net-priser, kan man få rigtig meget Kenwood for den samme pris som KitchenAids Artisan-maskine.

Læs meget mere om de forskellige Kenwood Køkkenmaskiner her

Næsten som at have en jernhest i køkkenet

Ønsker man en stærkere maskine med større kapacitet hos Kenwood, er det Kenwoods Major-serie, man skal kigge på. Major-maskinerne har en kapacitet på 6,7 liter og en motor på mellem 900 og 1500 watt, så den er god til husholdninger, hvor der typisk hyppigt laves store portioner, og hvor maskinen virkelig skal kunne yde noget. Med Major-maskinerne får du ikke farverig æstetik som hos KitchenAids Artisan-maskiner, men til gengæld får du en bedre ydeevne og kapacitet til omtrent samme pris.

Den klassiske svenske Assistent køkkenmaskine i forskellige farver

Billede: Assistent-køkkenmaskinerne er svensk kvalitet, når det er bedst.

Svensk klassiker kommer ind fra sidelinjen

KitchenAid og Kenwood er kendte mærker blandt de fleste danskere, men det kan sagtens være værd at kigge lidt ekstra hos vores naboland, Sverige, hvis man er ude efter en lækker køkkenmaskine af høj kvalitet. Assistent-køkkenmaskinerne er siden 1940’erne blevet fremstillet lokalt i den lille svenske by Ankarsrum i Småland og har vundet adskillige priser for både design og funktionalitet. Designet på Assistent-maskinerne, der mest af alt ligner forvoksede køkkenvægte, er unikt, idet styremekanismen er placeret direkte under den 7 liters store skål. Dette giver maskinerne et helt specielt og kompakt retro-look, der understøttes af de mange skønne og indbydende farver, som Assistent-maskinerne produceres i. Maskinens kraftige motor er på 800 watt, og prisen ligger på omkring de 4495 kr. i danske net-butikker. Der kan tilkøbes tilbehør som kødhakker, citruspresser og grønsagssnitter, så du kan få endnu mere ud af din Assistent-køkkenmaskine.

Læs meget mere om Ankersrum Assistent Køkkenmaskinen her

Det rigtige valg for dig

Er du ude efter en køkkenmaskine, der udelukkende skal kunne det mest basale, er de dyre maskiner fra KitchenAid, Kenwood og Assistent måske slet ikke det rigtige for netop dig. Flere billigere kvalitetsmærker som Bosch, Electrolux og OBH Nordica har de seneste år opnået gode resultater i tests af deres køkkenmaskiner. Dit endelige valg af køkkenmaskine bør derfor afspejle de enkelte behov og præferencer i netop din husholdning, både hvad angår funktionalitet, æstetik og pris. Måske behøver din køkkenmaskine ikke være skrigende pink og kunne lave friskpresset juice, når bare den har kræfter til at kunne røre en fænomenal bolledej sammen?

For at læse om en hurtig test, udført af Alt For Damerne, af KitchenAids Artisan-maskine oppe imod Kenwoods KM020-maskine, klik her. For en mere dybdegående test udført af Søndagsavisen, der ligeledes inddrager andre mærker og maskiner, klik her. Der findes et væld af forskellige tests derude, så giv dig gerne god tid til at læse så mange som muligt igennem, før du tager dit endelige valg.