Køkkenmaskiner

I denne artikel får du hjælp til at vælge den rigtige køkkenmaskine. Vi gennemgår de største mærker på markedet og dykker ned i nogle af de funktioner, der adskiller mærkerne fra hinanden. Vi kigger på klassens sværvægtere; Kenwood, KitchenAid og Assistent og på de billigere mærker, der i mange tilfælde kan være et udemærket alternativ til de dyre mærker.

Læs meget mere om

En køkkenmaskine er en stor investering, og det er derfor mest økonomisk hensigtsmæssig at vælge rigtigt første gang. Markedet for køkkenmaskiner er dog i de senere år eksploderet, så der nu findes et hav af forskellige maskiner i forskellige prisklasser. Det kan derfor være svært som almindelig forbruger at finde ud af, hvilken køkkenmaskine, der egner sig bedst til ens egne specifikke behov.

Hvilken køkkenmaskine er bedst?

Det er svært at give et entydigt svar på, hvilken køkkenmaskine der er den bedste. Det afhænger af dit specifikke behov og dine præferencer:

  • Hvad skal du brug maskinen til?
  • Hvor vigtigt er designet?
  • Hvor store portioner skal du arbejde med?
  • Har du brug for at kunne købe tilbehør efterfølgende?

Hvis du kun skal bruge din køkkenmaskine sjældent og måske kun piske flødeskum og æggehvider, så kan du sagtens nøjes med en billig maskine. Bruger du din maskine ofte og ælter du meget dej, så bør du vælge en dyrere og mere kraftfuld maskine. Bemærk! De forskellige mærker har forskellige typer af motorer. Du kan ikke umiddelbart sammenligne watt på tværs af mærkerne, da ydeevnen vil være forskellig.

Ønsker du at have din køkkenmaskine til at stå fremme, kan designet og farven også være et vigtigt kriterie.

De forskellige maskiner kommer med forskellige skålstørrelser. Det er skålstørrelsen, der afgør maskinens kapacitet, så det er vigtigt ikke at vælge en skål, der er for lille.

Flere mærker har et stort udvalg af tilbehør, og køkkenmaskinerne kan omdannes til alt lige fra kødhakker og blendere til juicemaskiner. Men det er ikke alle køkkenmaskiner, der har mulighed for at tilkoble ekstra udstyr. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på mulighed for tilbehør, når du vælger maskinen.

Nogen gange kan det være en økonomisk fordel at købe tilbehøret med som en del af en startpakke, men det er ikke et must, da de fleste producenter også sælger tilbehøret som enkelt dele.

Herunder finder du en gennemgang af de mest populære mærker, så du kan spore dig ind på, hvilken maskine, der passer bedst til dit behov.

KitchenAid i alle regnbuens farver

Kitchenaid artisan køkkenmaskinen fås i alle mulige farver

Billede: KitchenAids ”Artisan”-køkkenmaskine produceres i et væld af farver – også flere end billedet viser.

De fleste kender KitchenAid og deres Artisan-køkkenmaskine. Den fås i adskillige farver fra klassisk sort og hvid til mere prangende farver som gul, blå, grøn og lyserød. Artisan-maskinen giver liv og personlighed til køkkenet samtidig med, at den er en sand klassiker. Både funktionsmæssigt og æstetisk holder den rigtig mange år.

Prisen er dog i den pebrede ende, hvilket i høj grad synes at skyldes maskinens æstetiske udtryk, hvor der virkelig er kælet for detaljerne. [afpprice id=”199″] kr. må du slippe for det lille farvede lyn. Hertil kommer de mange spændende tilbehørsløsninger, du umuligt kan leve uden. Til din KitchenAid Artisan-køkkenmaskine kan tilkøbes alt fra råkostjern og pastavalser til kødhakker og vaniljekranseform. Altså er det værd at være forberedt på, at drømmene nok ikke stopper ved købet af selve maskinen.

I Artisan-serien findes ligeledes brødrister, håndmikser, espressomaskine, elkedel, blender, stavblender og foodprocessor i matchende farver til Artisan-køkkenmaskinen. Så der er rig mulighed for at skabe sig sin helt egen farvestrålende maskinpark i køkkenet.

KitchenAid 4,8 L Artisan 5KSM125

[afp id=”199″]

Den klassiske kitchenaid artisan

Billede: KitchenAids klassiske Artisan-køkkenmaskine har en storebror med større skål og kraftigere motor.

Ekstra god ydeevne og kapacitet

Den klassiske Artisan-maskine har en motor på 310 watt, der kører forholdsvis lydløst, og en skål på 4,8 liter.  Størrelsesmæssigt passer den til langt de fleste af dagligdagens udfordringer.

For nyligt har KitchenAid lanceret en storebror til den lille Artisan-maskine. Storebroren har en nyudviklet motor på 325 watt, der sikrer forbedret ydeevne i forhold til den klassiske Artisan-maskine. Den nye maskine har herudover en kapacitet på hele 6,9 liter, hvilket må siges at være noget mere end sin ellers så populære lillesøster. Prisen er dog også derefter. [afpprice id=”202″] kr. må du slippe for den store Artisan-maskine.

KitchenAid 6,9 L Artisan

[afp id=”202″]

Billede: Chef og Chef XL (hhv. tv. og th.) er Kenwoods mest populære serier af køkkenmaskiner.

Knuser Kenwood konkurrenten?

En anden stor spiller på markedet er Kenwood. Kenwood har, ligesom KitchenAid, et hav af tilbehørsmuligheder, så du har mulighed for at udbygge funktionaliteten.

Kenwood mest populære serier er Chef og Chef XL. Chef XL er afløseren for den populære Major serie. Maskinerne er i et diskret og industrielt design i børstet stål.

De mindste maskiner, der tilhører Kenwoods chef serien , har en kapacitet på omkring de 4,6 liter. Den billigste Chef maskine fåes til [afpprice id=”212″] kr. I det hele taget synes Kenwood mere prisdygtig end KitchenAid, og kigger man sig lidt for og sammenligner forskellige net-priser, kan man få rigtig meget Kenwood for den samme pris som KitchenAids Artisan-maskine.

Kenwood Chef

[afp id=”212″]

Læs meget mere om de forskellige Kenwood Køkkenmaskiner her

Næsten som at have en jernhest i køkkenet

Ønsker du en stærkere maskine med større kapacitet hos Kenwood, er det Kenwoods Chef XL-serie, man skal kigge på. Chef XL-maskinerne har en kapacitet på 6,7 liter og en motor på mellem 1200 og 1700 watt, så den er god til husholdninger, hvor der typisk hyppigt laves store portioner, og hvor maskinen virkelig skal kunne yde noget. Med Chef XLmaskinerne får du ikke farverig æstetik som hos KitchenAids Artisan-maskiner, men til gengæld får du en bedre ydeevne og kapacitet til omtrent samme pris.

Kenwood Chef XL

[afp id=”214″]

Svensk klassiker kommer ind fra sidelinjen

Den klassiske svenske Assistent køkkenmaskine i forskellige farver

Billede: Assistent-køkkenmaskinerne er svensk kvalitet, når det er bedst.

KitchenAid og Kenwood er kendte mærker blandt de fleste danskere, men det kan sagtens være værd at kigge lidt ekstra hos vores naboland, hvis du er ude efter en lækker køkkenmaskine af høj kvalitet. Assistent-køkkenmaskinerne er siden 1940’erne blevet fremstillet lokalt i den lille svenske by Ankarsrum i Småland og har vundet adskillige priser for både design og funktionalitet.

Designet på Assistent-maskinerne er meget unikt.  Det giver maskinerne et helt specielt og kompakt retro-look, der understøttes af de mange skønne og indbydende farver, som Assistent-maskinerne produceres i.

Assistent maskinen adskiller sig fra de øvrige maskiner ved at syremekanismen er placeret direkte under den 7 liters store skål.  Samtidig er det selve skålen der drejer rundt, når maskinen arbejder. Den kraftige motor er på 1500 watt, og prisen ligger på [afpprice id=”195″]kr. i billigste danske netbutikker.

Der kan tilkøbes tilbehør som kødhakker, citruspresser og grønsagssnitter, så du kan få endnu mere ud af din Assistent-køkkenmaskine.

Læs meget mere om Ankersrum Assistent Køkkenmaskinen her

Ankarsrum Assistent AKM 6230

[afp id=”195″]

Det rigtige valg for dig

Er du ude efter en køkkenmaskine, der udelukkende skal kunne det mest basale, er de dyre maskiner fra KitchenAid, Kenwood og Assistent måske slet ikke det rigtige for netop dig. Flere billigere kvalitetsmærker som Bosch, Electrolux og OBH Nordica har de seneste år opnået gode resultater i tests af deres køkkenmaskiner. Dit endelige valg af køkkenmaskine bør derfor afspejle de enkelte behov og præferencer i netop din husholdning, både hvad angår funktionalitet, æstetik og pris. Måske behøver din køkkenmaskine ikke være skrigende pink og kunne lave friskpresset juice, når bare den har kræfter til at kunne røre en fænomenal bolledej sammen?

Du kan læse en hurtig test, udført af Alt For Damerne, af KitchenAids Artisan-maskine oppe imod Kenwoods KM020-maskine, her. For en mere dybdegående test udført af Søndagsavisen, der ligeledes inddrager andre mærker og maskiner, klik her. Der findes et væld af forskellige tests derude, så giv dig gerne god tid til at læse så mange som muligt igennem, før du tager dit endelige valg.