Få inspiration til at komme i gang med din køkkenmaskine

0

projekt-køkkenmaskine

Projekt køkkenmaskine: Tjek. Men hvad så nu?

Har du lige anskaffet dig en køkkenmaskine, men mangler du et par tips og tricks til at komme i gang med at bruge den? Eller har du en køkkenmaskine, der bare står og samler støv på køkkenbordet? Denne artikel giver dig råd og vejledning, så du nemt og hurtigt kan komme i gang med madlavningen på din køkkenmaskine – uanset om den er ny eller har flere år på bagen.

Mange mennesker vil uden tvivl erklære sig enige i, at duften af lune, nybagte boller gør det nemmere at stå op om morgenen. Samtidigt kan mange nikke genkendende til, at cykelturen hjem fra arbejde ofte bliver meget lettere, når man ved, at man ikke skal stå at røre farsen til aftensmaden sammen i hånden.

Ja, en køkkenmaskine kan gøre hverdagen både lettere og sjovere. Hvis du lige har anskaffet dig en køkkenmaskine, vil du måske med denne artikel opdage, at du aldrig vil kunne undvære en sådan igen. Hvis du derimod har haft en køkkenmaskine i flere år, men gerne vil bruge den mere, kan denne artikel give dig nye perspektiver på din køkkenmaskine og dens mange muligheder – og pludseligt du vil heller ikke kunne undvære din!

Tilbehøret –hvad kan det egentligt?

Udvalget af medfølgende tilbehør til din køkkenmaskine afhænger af, hvilken model, du er den heldige indehaver af. Det helt optimale resultat fås kun, hvis du benytter bestemt tilbehør til bestemte ingredienser. Vi har samlet det mest almindelige tilbehør nedenfor, så du nemt og hurtigt kan få overblik over dit basistilbehør og dets mange muligheder. Ved mange køkkenmaskine er det herudover ofte muligt at supplere basistilbehøret med eksempelvis rivejern, blender, ismaskine med mere.

Dejkroge eller røreskovle

Hvis du vil benytte din køkkenmaskine til at ælte dej eller at røre fars, kan du enten anvende dejkrogen eller røreskovlen til din køkkenmaskine. For det mest optimale udbytte skal dejen/farsen indledningsvist røres i cirka 10 sekunder på din køkkenmaskines laveste hastighed. Herefter skal du skrue op på næste hastighedstrin i 10 sekunder. Afslutningsvist skal du indstille køkkenmaskinen til den højeste hastighed i omkring 3-5 minutter. Røreskovlen kan også benyttes til at blande flydende væsker.

Piskeris

Piskeriset til din køkkenmaskine kan anvendes til blandt andet piskning af æggehvider eller fløde.
Når du pisker æggehvider, kan pisketiden variere afhængigt af æggenes størrelse. Som hovedregel vil det dog tage omkring 4-5 minutter på et højt hastighedstrin at piske æggehvider stive.
Når du pisker fløde, er det vigtigt, at du holder øje med din røremaskine, så den ikke pisker fløden for meget. Det tager cirka 4 minutter at piske 250 ml fløde til skum.

Kødhakker

Mange køkkenmaskiner har en medfølgende kødhakker. Her skal du huske, at det ofte er nødvendigt først at skære kødet i mindre tern, da det skal passe til kødbakkens åbning. Herefter sætter du køkkenmaskinen på et højt hastighedstrin og tilføjer kødet lidt af gangen. Du kan med stor fordel benytte den medfølgende kødskubber til at skubbe kødet ned i kværnen på køkkenmaskinen.

Sådan laver du den perfekte brøddej

En køkkenmaskine kan gøre hjemmebag til en leg. Den ordner alt det hårde arbejde for dig, og du kan endda lave andre ting i køkkenet, mens den arbejder. Grundreglen ved æltning på maskine er, at du starter langsomt med en lav hastighed, indtil dejen er homogen. Herefter øger du hastigheden, indtil dejen til sidst slipper siderne på kanten af skålen og samler sig om rørekrogen. Hvis du benytter bageopskrifter, skal du huske, at æltetiderne heri kun er vejledende. Du behøver derfor kun at lade maskinen røre, indtil dejen har sluppet siderne og dannet et såkaldt glutennet. Et glutennet er det, der holder på luften, når dejen hæver og bliver bagt. På den måde skaber en optimal æltning et meget luftigt og fugtigt brød. Hvis du vil teste, om din dej er æltet optimalt, kan du tage et lille stykke af dit dej og strække det ud, så det bliver næsten gennemsigtet. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, uden dejen revner og går i stykker, skal du ælte dejen mere, da glutennettet i så fald endnu ikke er blevet dannet.

bread

Opskrifter

En køkkenmaskine er god til de fleste røre- og ælteopgaver. Der er mange lækre retter at tage fat på. Nedenfor at vi samlet tre gode opskrifter, så du kan få mest muligt ud af din køkkenmaskine. God fornøjelse

Lækre gulerodsboller
 
Denne opskrift er på 12-15 boller. Bollerne skal koldhæve natten over, og er derfor perfekte som lækre morgenboller.
Ingredienser
  • 5 dl koldt vand.
  • 10 g gær.
  • 75 g solsikkekerner.
  • 50 g havregryn.
  • 1 tsk. salt.
  • 3 dl revne gulerødder.
  • 300 g hvedemel.
  • 350 g speltmel.
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 250 grader.
  2. Tilsæt 2,5 dl vand og al gæret i køkkenmaskinens røreskål.
  3. Tænd røremaskinen på dens laveste hastighed i ca. 10 sekunder.
  4. Tilsæt de øvrige ingredienser.
  5. Start røremaskinen med lav hastighed, og øg hastigheden efterhånden som dejen æltes. Ælt dejen, indtil den slipper skålen. Dejen skal være lidt klistret.
  6. Sæt husholdningsfilm over røreskålen og stil den på køl natten over.
  7. Næste dag: Brug 2 spiseskeer til at forme bollerne og læg dem på bagepapir.
  8. Bag bollerne i cirka 20 minutter (indtil de lyder hule).
Gammeldags, farseret svinemørbrad
 
Denne opskrift passer til en lækker middagsret til 4 personer.
Mængde: 4
Ingredienser
  • 1 svinemørbrad.
  • 250 g. hakket svinekød med cirka 10 % fedt (hak eventuelt selv kødet, hvis din køkkenmaskine har en kødhakker)
  • 1 æggeblomme.
  • 1 løg.
  • 1 rød peberfrugt.
  • 25 gram smør.
  • 3 dl svinebouillon.
  • 1 dl piskefløde.
Instruktioner
  1. Befri mørbraden for sener og hinder. Flæk den halvt igennem.
  2. Brug din køkkenmaskine til at røre hakket fars, løg, peberfrugt æggeblomme, salt og peber sammen.
  3. Bred farsen ud på mørbraden, luk den og brug madlavningssnor til at snøre omkring.
  4. Brun mørbraden i smør på alle sider. Krydr med salt, peber og bouillon.
  5. Lad den stege i 20-25 min, og tag den herefter op af gryden.
  6. Hæld bouillon og fløde i gryden, smag saucen til.
Raw-brownie
 
Er du sprunget med på ”low-carb-bølgen,” men har du stadig lyst til noget sødt? Så prøv denne brownie, der med sikkerhed vil få både dine tænder til at løbe i vand og din samvittighed til at juble. Opskriften passer til 4 små stykker.
Ingredienser
  • Ca. 30 dadler uden sten.
  • 1 spsk. kokosolie.
  • 2 spsk. raw kakaopulver.
  • 20 grofthakkede mander.
  • 20 grofthakkede cashewnødder.
  • Kokosmel (eventuelt farvet rødt med rødbedesaft).
Instruktioner
  1. Tilsæt alle ingredienserne i din røremaskine, og ælt indtil massen er ensartet og sammenhængende.
  2. Form massen som du vil (eksempelvis som små firkanter eller kugler).
  3. Stil din lækre snack på køl i ca. 30 min.

Rengøring – ingen årsag

Når du eksempelvis har brugt din køkkenmaskine til en af ovenstående opskrifter, er det vigtigt, at du gør den grundigt rent. På den både holdes hygiejnen i top. Med god vedligeholdelse sikrer du samtidigt, at din maskine kan holde mange år ud i fremtiden. Ved rengøring af din køkkenmaskine skal du overordnet være opmærksom på følgende:

  • Ved rengøring skal din køkkenmaskine stå på 0, og strømmen skal være frakoblet.
  • Hvis din køkkenmaskine er blevet varm af at have arbejdet, skal du vente med rengøringen til den er kølet af.
  • Du må kun benytte milde rengøringsmidler og bløde klude, når du rengør maskinens ydre.
  • Nogle typer tilbehør kan tåle opvaskemaskine, andre kan ikke.
  • Du bør aldrig lade din køkkenmaskines motorenhed komme i kontakt med vand.

 

Efterlad en kommentar

Anmeld opskriften: